Pieterskerk
Bonifatius verkondigde omstreeks 720 het christelijke geloof in Attingahem aan de Vecht (= Breukelen). Een daar aanwezige Friese godentempel (fanum) werd toen vermoedelijk door hem heringericht en gewijd als christelijk bedehuis. Zoals Bonifatius ook elders deed, wijdde hij dit godshuis aan Sint-Pieter (Petrus). Het gebouw stond toen iets meer naar het westen dan de huidige kerk, waarvan de toren staat op de plek waar in de Karolingische tijd het koor moet hebben gelegen.
Het oudste gebouw zal uit hout opgetrokken zijn geweest. Daarna stonden er achtereenvolgens drie stenen kerkgebouwen. De oudste delen van het huidige stenen gebouw (koor en transept) dateren uit de 15de eeuw en zijn over de fundamenten van de tweede stenen kerk heen gebouwd. De afmetingen van het tegenwoordige kerkgebouw zijn: koor 13 x 8 meter, schip 19,5 x 9,5 meter, dwarsschip 20 x 8 meter, hoogte kruin gewelf 13,5 meter. Lees verder bij:
http://www.reliwiki.nl/index.php/Breukelen,_Straatweg_59_-_Pieterskerk
De patronaatsrechten berustten bij de gerechtsheer van het Ronde Dorp van Breukelen (later Breukelen-Nijenrodesgerecht), met uitzondering van de 12de – eerste helft 16de eeuw, toen de proost van het Utrechtse Kapittel van Oudmunster dat recht eveneens claimde. Ten westen van de kerk lag een vrijthof.
Gideon Thomas Bätzorgel
In 1787 heeft Gideon Thomas Bätz het orgel gebouwd in de Pieterskerk. Indrukwekkend is de geschilderde Turkse kap, op de afscheiding tussen koor en schip. Hierbij valt de complexe decoratie aan weerszijden en aan de onderzijde van de kas in het niet. Meer informatie en een geluidsfragment is te vinden bij Utrecht Orgelland.
Het orgel heeft een grondige conserverende restauratie ondergaan en is op zaterdag 23 maart 2019 weer in gebruik genomen. Op zondag 24 maart werd voor het eerst na 10 maanden de gemeentezang weer begeleid.
Voor meer informatie over de restauratie en het orgel of een donatie kijkt u op www.vriendenvandepieterskerk.nl
Voor mogelijkheden om de kerk of het wijkgebouw te huren vindt u bovenaan deze pagina rechts de informatie.
Verhuur Pieterskerk
De Dorps- of Pieterskerk in Breukelen, Straatweg 59 Breukelen, heeft nog een authentiek interieur met een prachtig Bätzorgel. Een intiem orgelconcert, een zangdienst, uw huwelijk of een andere gelegenheid, u kunt de kerk hiervoor huren.
Meer informatie via de heer Kees Andreae op www.pknbreukelen.nl/verhuur/
Misschien vindt u het ook leuk om met uw gasten een bezoek te brengen aan onze eeuwenoude dorpskerk? Dit kan natuurlijk tijdens de zondagse kerkdiensten en door de week na voorafgaande reservering. Het tarief voor een rondleiding is € 7,50 per persoon met een minimum van 75 euro, inclusief de gids. Eventueel kan ook een samenzang worden begeleid op het orgel, een concert worden gegeven of een lezing worden verzorgd. Voor reserveringen en nadere informatie neemt u contact op met de agendabeheerder de heer Kees Andreae via [email protected] of voor rondleidingen mevrouw Bertine Oosthoek via 06-28 52 88 88. De uitgebreide tarievenlijst vindt u hier.
Verhuur
U kunt het Bonifatiushuis, Kerkplein 18 te Breukelen huren. Er zijn diverse multifunctionele ruimtes beschikbaar, uitstekend geschikt voor uw vergadering, bijles of familiebijeenkomst. Het Bonifatiushuis is direct naast de kerk gelegen. Dit multifunctionele gebouw kunt u huren via dhr. Kees Andreae via [email protected].
Recent zijn de ruimtes in het Bonifatiushuis voorzien van nieuwe sfeerverlichting. Hierdoor zijn de zalen een stuk gezelliger geworden voor uw vergadering, bijeenkomst of feestje. Om te kunnen vergaderen zonder papier is er WIFI beschikbaar.
Het naast de Pieterskerk gelegen gebouw heeft als adres Kerkplein 18, 3621 BA te Breukelen.
De kerk is te vinden aan de Straatweg 59, 3621 BH te Breukelen.
Wij vragen slechts een bescheiden vergoeding voor het gebruik van de diverse in grootte te variëren zalen.
In de ochtenden tot 10.00 uur heeft Saltro één ruimte in gebruik voor het afnemen van bloedonderzoek. Op de eerste verdieping is Sprekend Logopedie gevestigd.
De wonderbare wereld van Pepijn
De Pieterskerk is de oude dorpskerk van Breukelen en kent een interessante
geschiedenis die voor de toevallige voorbijganger deels ontsloten wordt door verschillende informatieborden om de kerk heen. Ook aan de binnenzijde is er echter genoeg te zien. De kerk kent een rijke historie, die vermoedelijk al in de 8 e eeuw begon. Van sommige Breukelaren gaan al generaties familieleden naar deze kerk. Wat de muren van de kerk in de loop der eeuwen gezien en gehoord hebben gaat onze verbeelding te boven! Een geschiedenis die het verdient geopend te worden voor een breder publiek.
Hoe mooi zou het zijn als de geschiedenis van Breukelen en van deze prachtige kerk tot leven zouden komen door haar deu ren te openen voor het publiek middels een tentoonstelling? En ook kinderen op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met een stukje (levend!) Nederlands erfgoed waar zij niet vanzelfsprekend meer mee in
aanraking komen?
Cultureel erfgoed
Vanuit die gedachte heeft onze predikant met enkele enthousiaste gemeenteleden een hoorspel en audio tentoonstelling ontwikkeld. Zo willen we kinderen, jongeren en geïnteresseerden van alle leeftijden kennis laten maken met de bijzondere culturele
waarde van de kerk in brede zin. Zonder het christendom was Europa niet geworden wat het nu is, zouden onze normen en waarden misschien die van onze Germaanse voorouders zijn gebleven, had Rembrandt nooit “De verloren zoon” geschilderd en
Bach zijn Matteüs Passion niet gecomponeerd. Wat doen en deden mensen eigenlijk in zo’n kerk? Waarom vind je er één – vaak meer! – in elk dorp? Waarom zijn we zo gehecht aan de kerk in het hart van elk dorp aan de Vecht?
Hoe werkt het?
QR codes leiden bezoekers door de kerk aan de hand van het verhaal van de 11 jarige Pepijn, een fictief karakter, die eind 12 e eeuw op de vlucht is voor diefstal en het houten kerkje binnenglipt dat vermoedelijk ooit op de grond van de Pieterskerk heeft gestaan. Breukelen heette toen nog Broclede, en de kerk bevond zich net buiten het “Ronde Dorp” aan de Vecht. Zijn belager zit hem vlak op de hielen! Hoe zal het Pepijn vergaan? Een routeplan is in de kerk beschikbaar en op diverse stations is het verhaal van Pepijn te beluisteren, aangevuld met historische feiten en wetenswaardigheden. Voor speurneuzen is er een opdrachtenblad gemaakt met veel vragen die een grote puzzel vormen. Uiteindelijk vormen de antwoorden de letters van de oplossing van deze puzzel. Het is raadzaam naast je telefoon ook
oordopjes mee te nemen wanneer je gevoelig bent voor omgevingsgeluid. De rondleiding met opdrachtenblad vullen gemakkelijk een uur. Er zijn geen kosten aan verbonden, hoewel (zeker in de winter) een gift zeer welkom is om de energiekosten te dekken.
Enthousiast geworden?
Een excursie voor een schoolklas, familiedag, of gewoon voor geïnteresseerden kan vanaf 10 personen en is te boeken door contact op te nemen met: Mariëlle Rodenburg ([email protected], tel. 06 22 888 505).
Zie hier bij wijze van voorproefje de instructievideo voor bezoekers.
Graag tot ziens in de Pieterskerk!
Nb. Reguliere rondleidingen met gids zijn ook te boeken los van dit project.
Verhuur Bonifatiushuis
U kunt het Bonifatiushuis, Kerkplein 18 te Breukelen huren. Er zijn diverse multifunctionele ruimtes beschikbaar, uitstekend geschikt voor uw vergadering, bijles of familiebijeenkomst. Lees meer.
Verhuur Pieterskerk
De Dorps- of Pieterskerk in Breukelen, Straatweg 59 te Breukelen, heeft nog een authentiek interieur met een prachtig Bätzorgel. Een intiem orgelconcert, een zangdienst, uw (burgerlijk) huwelijk, trouwplechtighied of een andere gelegenheid, u kunt de kerk hiervoor huren. Meer informatie via dhr. Kees Andreae via [email protected]. De kosten voor het gebruik van kerken en zalen